Op YouTube is een video verschenen waarin de Nederlander voorkomt die in november samen met twee anderen werd ontvoerd in Mali. De Nederlander, Sjaak Rijke, zegt in de video dat hij in goede gezondheid is.

De drie zijn gefilmd voor een vlag van de radicaal-islamitische beweging Ansar Dine, die banden heeft met al-Qaida. De gegijzelden laten brieven uit januari zien, en zeggen daarbij dat ze de brieven op de dag van de opname hebben ontvangen. Wanneer de video is opgenomen, is niet duidelijk.

Het filmpje is gisteren door de Sahara Media Agency uit Mauretanië op YouTube gezet. Het mediabedrijf laat weten dat zijn correspondent in Timboektoe het filmpje 'twee à drie weken geleden' van al-Qaida heeft gekregen.

Geen mededelingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de video, maar doet verder geen mededelingen "in het belang van de goede afloop van de zaak".

De Nederlandse toerist werd in november samen met een Zuid-Afrikaan en een Zweed met geweld ontvoerd uit een restaurant in Timboektoe. Een vierde man, een Duitser, weigerde mee te gaan. Hij werd ter plekke doodgeschoten.

STER reclame