NOS Nieuws Economie Aangepast

'Boetes Liborgate tot 22 mrd dollar'

De boetes voor banken voor het manipuleren van de zogeheten Libor-rente kunnen in totaal oplopen tot 22 miljard dollar. Dat schat zakenbank Morgan Stanley, meldt de krant Financial Times. De bank Barclays kreeg al een boete van 456 miljoen dollar en Morgan Stanley gaat er bij de berekening van uit dat elf andere banken mogelijk ook beboet worden.

De boete voor Barclays werd nog verlaagd, omdat de bank vanaf het begin van het onderzoek meewerkte. De Britse en Amerikaanse autoriteiten doen nog onderzoek naar zo'n vijftien andere banken die mogelijk ook de rente hebben gemanipuleerd. Een van die banken is de Rabobank. Een woordvoerder heeft eerder gezegd dat de Rabobank meewerkt aan het onderzoek.

Hypotheken

De Libor-rente wordt dagelijks vastgesteld door een panel van zo'n vijftien banken. Die moeten aangeven hoeveel rente ze denken te moeten betalen voor leningen van andere banken.

De hoogste en laagste vier opgegeven rentes worden niet meegenomen en het gemiddelde van de overgebleven rentes wordt de Libor-rente van die dag. Op de Libor-rente worden weer allerlei andere rentetarieven gebaseerd, zoals die voor hypotheken of spaartegoeden.

STER reclame