Robert Gesink stapt vrijdag niet meer op voor de twaalfde etappe van de Tour de France.

Dat maakte de Rabobank-renner bekend na afloop van de elfde etappe, waarin hij als 79ste binnenkwam op 29.32 van ritwinnaar Pierre Rolland.

Gesink was in die rit één van de eerste aanvallers, maar al snel moest hij passen op de Col de la Madeleine, de eerste klim van buitencategorie. Hij was een van de slachtoffers van de grote valpartij in de zesde rit en zei dat hij in de bergrit van donderdag veel pijn had geleden: "Mijn ribben doen zeer en het lijkt me niet verstandig nog langer door te harken."

Mollema, Westra en Ruijgh

Op diezelfde Madeleine, de eerste berg in de elfde Tour de France-etappe, werd het aantal Nederlanders tijdens de rit al flink gedecimeerd.

De Vacansoleil-DCM-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh en Rabobank-renner Bauke Mollema knepen op de Alpenreus in de remmen.

Het trio, in de eerste week betrokken bij een van de vele valpartijen, bleek op de Madeleine niet fit genoeg om verder te rijden. Ook Mark Renshaw, de sprinter van Rabobank, en Vacansoleil-renner Gustav Erik Larsson hielden het voor gezien.

Uitvallen Mollema geen verrassing

Ploegleider Adri van Houwelingen geeft aan dat het uitvallen van Mollema geen verrassing was: "Het ging de afgelopen dagen al slecht met hem en er zat geen verbetering in. Het zijn allemaal de rechtstreekse gevolgen van de valpartij vorige week."

Hilaire van der Schueren, ploegleider van Vacansoleil, verklaart de opgave van zijn renners: "Ruijgh en Westra waren volledig leeg gereden. Larsson kampt met rugproblemen en wil zich gaan richten op de olympische tijdrit."

Het aantal Nederlanders in de Tour is nu nog twaalf, nadat eerder Wout Poels en Maarten Tjallingii na een valpartij al niet verder konden.

STER reclame