Een Amerikaans televisieprogramma zegt een beroemde elektrische gitaar van Bob Dylan te hebben teruggevonden. Het gaat om de Fender Stratocaster die de zanger bespeelde tijdens zijn controversiële en baanbrekende optreden op het Newport Folk Festival. Hoewel de zanger de claim onzin noemt, zijn experts overtuigd.

Dylan schokte zijn publiek door op het festival in 1965 drie nummers met een elektrische gitaar te spelen. Het kwam hem op boegeroep van het publiek te staan. Fans waren verbolgen dat Dylan, die groot was geworden als protestzanger op een akoestische gitaar, juist het alternatieve festival had uitgekozen om de overstap te maken.

Muziekgeschiedenis

Het moment was bepalend voor de muziekgeschiedenis. Door rock en folk met elkaar te verbinden zou de muziek van de jaren 60 totaal anders gaan klinken. Experts noemen de gitaar die Dylan toen gebruikte een van de beroemdste in de geschiedenis.

Toch ging Dylan zelf er volgens het verhaal niet zo zuinig mee om. De gitaar zou ruim veertig jaar geleden in het vliegtuig zijn blijven liggen waarmee hij naar concerten werd gevlogen. De piloot die hem vond zocht nog contact met het management van Dylan om de gitaar op te komen halen, maar kwam er nooit iemand opdagen.

Link

Daarop verdween de gitaar naar zolder, totdat een vriend van de dochter van de piloot de link legde met het concert. De vrouw stapte naar het tv-programma History Detectives om te onderzoeken of het inderdaad om de beroemde Dylan goes electric-gitaar ging.

De tv-makers zijn overtuigd van hun gelijk. Een gitaarexpert vergeleek de nerf van het hout van de gitaar met die op foto's van Dylan tijdens het concert. Ook zaten er in de gitaarkist handgeschreven teksten van Dylan zelf. Een onafhankelijke gitaarexpert is "99 procent overtuigd" van de claim.

Onmogelijk

Een woordvoerder van de zanger sluit echter uit dat het dezelfde gitaar is. Hij zegt dat Dylan wel vaker gitaren kwijtraakte door diefstal, maar dat de beroemde Fender Stratocaster nog altijd in zijn bezit is.

Volgens de woordvoerder wil Dylan het exemplaar dat in vliegtuig bleef liggen graag terug. De dochter van de vinder zegt daar nog niks over gehoord te hebben. Volgens haar blijft het instrument daarom voorlopig op een veilige plaats.

STER reclame