Dorian van Rijsselberghe draagt voor Nederland op vrijdag 27 juli in Londen namens de Nederlandse olympische ploeg de vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Dat heeft Maurits Hendriks, chef de mission van de sportkoepel NOC*NSF, bekendgemaakt.

De 23-jarige Texelaar werd vorig jaar wereldkampioen windsurfen in de klasse RS:X. Hij wordt gezien als kanshebber op olympisch goud in zijn discipline. Het windsurfen is in Londen voor het laatst olympisch. In 2016 maakt de sport in Rio de Janeiro plaats voor het kitesurfen.

"Een grote eer"

"Het is voor het eerst dat een zeiler de vlag draagt; een grote eer", zei Van Rijsselberghe. Bij de openingsceremonie in Peking in 2008 droeg hockeyer Jeroen Delmee de Nederlandse driekleur.

Hendriks zocht een sporter die populair is onder de jongeren, aangezien een van de doelen van NOC*NSF is om alle Nederlandse kinderen aan het sporten te krijgen. "Hij is een jonge, inspirerende vlaggendrager", sprak de chef de mission. "Dorian straalt altijd plezier uit, maar tegelijkertijd gaat hij altijd voor de prestatie. De belofte van 'Londen 2012' is: inspireer een generatie. Dorian past daar perfect bij."

Bij de Olympische Spelen in Peking in 2008 was hockeyer Jeroen Delmee voor Nederland de vlaggendrager. In 2004 in Athene viel die eer te beurt aan judoka Mark Huizinga.

STER reclame