De vakbonden reageren teleurgesteld op de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP wordt het "aanvankelijk door het parlement" omarmde Pensioenakkoord terzijde geschoven.

De Eerste Kamer stemde vannacht in met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Dat gebeurt in stappen. Op 1 januari 2013 gaat de leeftijd met één maand omhoog. In 2014 en 2015 gebeurt hetzelfde. In 2023 is de AOW-leeftijd dan verhoogd tot 67 jaar.

Door de nu aangenomen voorstellen wordt de AOW sneller verhoogd dan eerder was afgesproken, is de ingangsdatum van de AOW niet flexibel en verslechtert de opbouw van aanvullend pensioen.

Helling

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts is het "onbegrijpelijk dat een onderwerp met zo'n grote impact door de gelegenheidscoalitie er doorheen gejast wordt en dat de kiezer niet de kans krijgt zich daarover uit te laten".

CNV-voorzitter Jaap Smit reageert ook teleurgesteld. "Het Pensioenakkoord was een zorgvuldig en evenwichtig tot stand gekomen overeenkomst tussen drie partijen. Nu één van die partijen zich daaruit terugtrekt, is het de vraag wat afspraken tussen de overheid en sociale partners nog waard zijn."

MHP-voorzitter Reginald Visser meent dat "andere afspraken uit het akkoord ook op de helling staan".

STER reclame