NOS NieuwsAangepast

Gasunie, Wageningen helpen bijen

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Bijen hebben het moeilijk. Er lijkt steeds minder ruimte te zijn voor dit insect in het dichtbevolkte Nederland. Deze week start de Universiteit Wageningen samen met de Gasunie een onderzoek. Doel: het vinden van nieuwe leefgebieden voor de bij.

Gasunie beschikt in ons land over een leidingennet van zo'n 12.000 kilometer. "Ik heb ze een brutaal mailtje gestuurd met de vraag: jullie kunnen daar nou wel gras op laten groeien, maar met bloemen vergroot je in één klap het leefgebied van de bij enorm", zegt Bram Cornelissen van de Universiteit Wageningen.

Economische waarde

Wilde bijen zijn van groot belang voor de land- en tuinbouw. Ze zouden een economische waarde vertegenwoordigen van meer dan één miljard euro. Cornelissen: "Ze zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen. Geen bij betekent geen appel, geen peer, geen paprika".

Gasunie hapte direct toe toen het bedrijf werd benaderd door Cornelissen. "Onze leidingen en installaties liggen door heel Nederland. We passen deze zo goed mogelijk in het landschap in. Samen met Wageningen willen we de bij een steuntje in de rug geven", zegt topman Paul van Gelder van de Gasunie. "Wij hopen dat de bijenstand hierdoor verbetert."

Het onderzoek duurt drie jaar. Daarna moet duidelijk zijn of de aangelegde bloemenstroken boven de buizen van de Gasunie ook omarmd worden door het bijenvolk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl