Entertainmentbedrijf Disney beschuldigt Noord-Korea van het schenden van de auteursrechten. Afgelopen weekend werd bekend dat er bij een concert ter ere van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Disney-figuren waren te zien.

Enkele dansers waren verkleed als Mickey Mouse en Winnie the Pooh, terwijl op de achtergrond beelden te zien waren van Disneyfilms als Sneeuwwitje en Belle en het Beest. Het was voor het eerst dat er in Noord-Korea symbolen van de Amerikaanse entertainmentindustrie werden gebruikt. Deskundigen spraken van een belangrijke koerswijziging.

Geen toestemming

De Walt Disney Company zegt dat er geen toestemming was verleend voor de vertoning. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat Noord-Korea moet voldoen aan de internationale verplichtingen en zich moet houden aan eigendomsrechten. Het ministerie erkent dat het er verder weinig tegen kan doen, aangezien Washington en Pyongyang geen diplomatieke betrekkingen onderhouden.

Kim Jong-Un had het bij het concert prima naar zijn zin. Hij lachte en was in het gezelschap van een onbekende vrouw, met wie hij de laatste tijd vaker is gezien. Diverse buitenlandse media vragen zich af of de vrouw de vriendin van Kim is.

STER reclame