NOS NieuwsAangepast

Senaat voor verhoging AOW-leeftijd

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. 37 senatoren stemden voor en 31 tegen. Eerder al ging de Tweede Kamer akkoord.

Het is voor het eerst sinds de AOW in 1957 werd ingevoerd, dat er iets verandert in de leeftijd.

Alle partijen van het Vijfpartijenakkoord en de SGP stemden voor. PvdA, SP, PVV, OSF en 50PLUS stemden tegen. De Partij voor de Dieren was afwezig.

Minister Kamp

De verandering van de AOW-leeftijd gebeurt in stappen. Op 1 januari 2013 gaat de leeftijd met één maand omhoog. Daarna gebeurt hetzelfde in 2014 en 2015.

Van 2016 tot en met 2018 komen er jaarlijks twee maanden bij en van 2019 tot en met 2023 jaarlijks drie maanden. Daarmee komt de AOW-leeftijd in 2023 op 67 jaar.

De verhoging is afgesproken in het Vijfpartijenakkoord van VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie en daarna uitgewerkt door minister Kamp.

Onvermijdelijk

Eerder werd er ook al een poging gedaan om de leeftijd te verhogen. Daarover bereikten werkgevers, werknemers en kabinet vorig jaar een akkoord, maar na de val van het kabinet ging er een streep door.

Het is mogelijk dat de verhoging na de verkiezingen wordt teruggedraaid, maar minister Kamp noemde dat onverstandig. Hij zei het ook niet te verwachten. Volgens hem zijn de meeste verkiezingsprogramma's het er over eens dat verhoging van de AOW-leeftijd onvermijdelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl