Pomphouder nagelt benzinedieven aan de schandpaal

Aangepast op

Hoe vaak hoor je het wel niet? Mensen die doorrijden, nadat ze net de tank van hun auto hebben volgekieperd? Pomphouder Pascal Tausch in Drunen is 't spuugzat en zet sinds een paar maanden foto's op internet.

Volgens Tausch loopt hij per jaar 10.000 euro mis door benzinedieven. Zes keer per dag komt het wel voor dat iemand niet wil betalen. Tausch heeft de dieven ingedeeld in categorie├źn: - doorrijders - mensen die zeggen dat hun collega zo komt betalen - mensen die een sanitaire stop maken en verdwijnen - mensen die hun portemonnee zijn vergeten

Als iemand z'n portemonnee vergeten is, vraagt de pomphouder ze een formulier in te vullen en hun telefoon achter te laten. Daarom heeft Tausch inmiddels een hele la vol met telefoons, paspoorten en zelfs een tablet. Hij heeft ook wel eens iemands telefoon, die er al drie weken lag, 'doorverkocht' aan iemand anders die binnenkwam met een kapotte telefoon.

Niet legaal

Veel is er volgens de politie niet aan te doen. Pas bij de derde of vierde keer doorrijden zonder te betalen gaan ze uit van opzet en wordt zo iemand aangepakt. Daarom slingert Tausch nu dus foto's van de dieven op Twitter en zet hij ze op z'n site.

Maar dat mag eigenlijk niet. Volgens de wet mogen particulieren dieven niet aan die digitale schandpaal nagelen. Dat is in strijd met de wet Bescherming Persoonsgegevens. Om die wet een beetje te ontlopen heeft de pomphouder stickers op z'n ramen geplakt waarop staat: 'als u hier tankt zonder te betalen, verleent u automatisch toestemming om de beelden openbaar te maken'.

Maar dat is volgens advocaat Eric Verhelst geen juridische oplossing. Wel zou het volgens hem bij een eventuele strafzaak verlichtend helpen. En als Tausch dan toch aangeklaagd wordt, loopt hij volgens de advocaat het risico om een paar duizend euro te moeten betalen.