NOS NieuwsAangepast

Spanje kan snel 30 miljard lenen

Spanje kan nog voor het eind van de maand 30 miljard euro lenen om zijn bankensector overeind te houden. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone overeengekomen.

Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker van het overleg tussen de eurolanden zullen de zeventien ministers de overeenkomst op 20 juli nader uitwerken. Eerst zullen ze in hun eigen parlement of bij hun eigen regering toestemming moeten krijgen voor de steun aan Spanje.

De noodlijdende Spaanse banken krijgen elk te maken met verschillende, specifieke voorwaarden. Juncker verwacht dat door die voorwaarden de bankensector als geheel weer kan opkrabbelen.

Drastische hervormingen

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dat Madrid drastische hervormingen in de financiële sector moet doorvoeren. Salarissen van bankbestuurders moeten aan een maximum worden gebonden en er moet volgens hem een verbod komen op bonussen.

De ministers van de eurozone zijn het er ook over eens dat Spanje uitstel moet krijgen voor het op orde brengen van de overheidsbegroting. Tot nu toe geldt dat Madrid volgend jaar het tekort moet hebben teruggebracht naar 3 procent. Dat wordt dan 2014.

Verwacht wordt dat de ministers van Financiën van alle 27 EU-lidstaten later vandaag zullen instemmen met het uitstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl