1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Alle streekbussen krijgen camera's

Op alle bussen in het streekvervoer komt cameratoezicht. De chauffeurs krijgen een meldknop met een verbinding naar de meldkamer. Deze en andere afspraken over veiligheid heeft minister Spies gemaakt met streekvervoerders en andere betrokkenen.

Afgesproken is ook dat ov-bedrijven niet zelf zelf meer beslissen welke veiligheidsmaatregelen ze nemen. Het inzetten van veiligheidscamera's, het plaatsen van een noodknop voor chauffeurs en het geven van trainingen wordt voortaan opgenomen in de aanbestedingseisen.

Bij zo'n aanbesteding bieden ov-bedrijven op het openbaar vervoer in een regio. Ze kunnen voortaan niet bezuinigen op de veiligheidsmaatregelen om zo in de aanbesteding de goedkoopste te zijn.

Vervoersbedrijven die werken voor een provincie of stadsregio moeten zich aan de afspraken houden. De treinen van de Nederlandse Spoorwegen vallen buiten de regels.

Controleurs

Er waren al afspraken, maar die bleken soms onduidelijk. De nieuwe regels, bedacht door de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, zijn volgens de betrokkenen een stuk duidelijker.

Sinds 2009 heeft de werkgroep zestien maatregelen genomen om het openbaar vervoer veiliger te maken. De taskforce wordt nu opgeheven.

FNV Bondgenoten ondertekent de afspraken als enige niet. Volgens de vakbond is over het belangrijkste punt nog geen duidelijkheid: het aantal veiligheidsmedewerkers per lijn. Die controleurs moeten het openbaar vervoer veiliger maken voor reizigers en personeel.

Omdat afspraken over het aantal controleurs volgens de vakbond steeds worden tegengehouden door de provincies, wil FNV Bondgenoten nog geen handtekening zetten.

Een onderzoek van een onafhankelijk bureau moet het conflict over het aantal veiligheidsmedewerkers oplossen. Dat rapport wordt in november verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl