De oproep van een lokale afdeling van de PvdA om boetes in te stellen voor verkeerde weersverwachtingen, leidt tot lacherige reacties op Twitter. "Weermannen voorspellen grote depressie bij PvdA na verkiezingen", twittert @dombocratie.

De PvdA-fractie van Hoek van Holland hekelde de foute weersverwachting van vorige week, waardoor de stranden ten onrechte leeg zouden zijn gebleven. Volgens de partij lopen ondernemers dagelijks zo'n 100.000 euro mis door foute voorspellingen.

Niet verantwoordelijk

Weervrouw Helga van Leur van RTL twittert: "Mogen we dan de politiek ook aansprakelijk stellen voor hun uitspraken?" Weerman Gerrit Hiemstra van de NOS schrijft: "Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat voor weer het uiteindelijk wordt. Het is erg kort door de bocht. De mensen die dit roepen weten niet hoe het weerbericht tot stand komt."

De PvdA-afdeling van de gemeente Ouderkerk schrijft dat ze "best een keer trending topic wil zijn, maar niet op deze manier". Het landelijke partijbureau van de PvdA wil niet reageren. "Hier vind ik niets van", zegt een woordvoerder. Ze wil niet zeggen of er vanuit de top van de partij contact is geweest met de lokale afdeling in Hoek van Holland.

Ludieke actie

Die fractie krabbelt inmiddels terug en zegt dat het ging om een ludieke actie en dat de partij begrip heeft voor de onvoorspelbaarheid van het weer op lange termijn. Naar eigen zeggen wilde de partij er ook de aandacht op vestigen dat het weer aan de kust vaak anders is dan enkele kilometers landinwaarts.

De oproep om weermannen te beboeten is niet uniek. De Belgische krant De Standaard schreef zaterdag dat kustgemeenten, waaronder Knokke, met een proces tegen Meteo België dreigen. Het weerinstituut voorspelde dat het deze zomer vooral slecht weer is aan de kust.

STER reclame