Nederland heeft een olympische overwinning op zak, nog voor de spelen in Londen beginnen. Het gaat om een eerste plaats uit 1900, die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is toegekend aan de roeiers François Brandt en Roelof Klein. Dat heeft het Nederlandse bedrijf Infostrada Sports Group bekendgemaakt.

Brandt en Klein waren destijds in Parijs het snelst, maar hun eerste plaats telde niet mee omdat ze een Franse stuurman hadden. Die was nodig omdat de derde roeier, stuurman Hermanus Brockmann, niet kon meedoen.

Het IOC kende de overwinning destijds wel toe, maar omdat de Olympische Spelen landenwedstrijden zijn en het team bestond uit twee Nederlanders en een Fransman, werd het goud - toen nog een beeldje - niet uitgereikt. Frankrijk, noch Nederland kon de overwinning officieel meetellen.

Infostrada is voor het IOC bezig om oude uitslagen te verwerken en op te nemen in de database. Op advies van het bedrijf heeft het IOC de eerste plaats toegekend aan Nederland. Volgens directeur Hennemann is daar op hoog niveau over gesproken.

Sauerbreij

NOC*NSF wijzigt de Nederlandse medailletelling niet. Snowboarder Nicolien Sauerbreij blijft de winnaar van de honderdste gouden medaille. Ze won die twee jaar geleden in Vancouver.

NOC*NSF-woordvoerder Slot: "Eén van de twee roeiers wist tijdens de wedstrijd niet eens dat hij meedeed aan de Olympische Spelen en de tweede hoogstwaarschijnlijk ook niet." Dat kwam door het andere karakter van de wedstrijd.

De Spelen waren een verzameling sportwedstrijden die over langere tijd gehouden werden. Bovendien waren ze tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs en die kreeg meer aandacht.

1920

NOC*NSF houdt sinds de Spelen van 1920 in Antwerpen een medaille-overzicht bij. Nederland won toen goud bij handboogschieten, wielrennen en zeilen.

STER reclame