Gevaarlijkste plekken van Nederland 2012

Aangepast op

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Rotterdam is met afstand de gemeente met de meeste gevaarlijke bedrijven binnen de gemeentegrenzen. Het zijn er 68, goed voor ruim een kwart van alle zogeheten BRZO-bedrijven in ons land. BRZO staat voor Besluit Risico's Zware Ongevallen. Dat is regelgeving over de preventie en beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. Het toezicht op deze bedrijven ligt bij gemeenten en provincies. In totaal vallen in Nederland 250 bedrijven verdeeld over 80 gemeenten onder de regeling. In 2010 waren dat er nog 272 verdeeld onder 70 gemeenten.

Tweede op de ranglijst staat de gemeente Sittard-Geleen. Op industrie-terrein Chemelot zijn daar twintig BRZO-bedrijven verzameld. Relatief kleine gemeenten als Delfzijl en Moerdijk staan ook hoog op de lijst met respectievelijk twaalf en negen BRZO-bedrijven. Vijftien gemeenten hebben drie of meer gevaarlijke bedrijven binnen de grenzen. Hieronder de complete lijst, gebaseerd op de officiƫle lijst van 1 maart 2012.

GemeenteProvincieAantalRotterdamZuid-Holland68Sittard-GeleenLimburg20DelfzijlGroningen12AmsterdamNoord-Holland11MoerdijkNoord-Brabant9TerneuzenZeeland7VlissingenZeeland7SpijkenisseZuid-Holland7Bergen op ZoomNoord-Brabant5OosterhoutNoord-Brabant4OssNoord-Brabant4DordrechtZuid-Holland4NijmegenGelderland3VenloLimburg3TilburgNoord-Brabant3ArnhemGelderland2EdeGelderland2TielGelderland2VoorstGelderland2VeendamGroningen2RoermondLimburg2BredaNoord-Brabant2DeurneNoord-Brabant2RoosendaalNoord-Brabant2WaalwijkNoord-Brabant2ZevenbergenNoord-Brabant2HaarlemmermeerNoord-Holland2VelsenNoord-Holland2AlmeloOverijssel2DeventerOverijssel2VeenendaalUtrecht2VlaardingenZuid-Holland2ZwijndrechtZuid-Holland2Midden-DrentheDrenthe1DrontenFlevoland1LelystadFlevoland1ZeewoldeFlevoland1DrachtenFriesland1LeeuwardenFriesland1ScharsterlandFriesland1WeststellingwerfFriesland1BrummenGelderland1Oost GelreGelderland1OverbetuweGelderland1PuttenGelderland1ZaltbommelGelderland1ZutphenGelderland1EemsmondGroningen1Hoogezand-SappemeerGroningen1WinschotenGroningen1Eijsden-MargratenLimburg1MaastrichtLimburg1RoerdalenLimburg1WeertLimburg1Baarle-NassauNoord-Brabant1BoxmeerNoord-Brabant1CranendonckNoord-Brabant1EindhovenNoord-Brabant1Etten-LeurNoord-Brabant1GeertruidenbergNoord-Brabant1RaamsdonkveerNoord-Brabant1Son en BreugelNoord-Brabant1Hollands KroonNoord-Holland1UithoornNoord-Holland1ZaandamNoord-Holland1HengeloOverijssel1Hof van TwenteOverijssel1KampenOverijssel1OmmenOverijssel1ZwolleOverijssel1De MeernUtrecht1De Ronde VenenUtrecht1Stichtse VechtUtrecht1WoudenbergUtrecht1BorseleZeeland1MiddelburgZeeland1Hoek van HollandZuid-Holland1Ouderkerk a/d IJsselZuid-Holland1PapendrechtZuid-Holland1SassenheimZuid-Holland1