In Hilversum is vanochtend een gasleiding ontploft bij een verdeelstation. Het gas spoot een half uur lang met grote kracht de lucht in. De brandweer heeft het gas afgesloten. Het gevaar is daarmee geweken, zo zegt de politie.

De omliggende flats aan de Diependaalselaan en de Wolvenlaan werden ontruimd. Een paar honderd mensen moesten hun huis uit. Ze werden opgevangen in een nabijgelegen kerk en een sportcentrum en kunnen inmiddels weer naar huis.

Onderzoek

De politie is in samenwerking met de brandweer en netbeheerder Liander bezig met onderzoek naar de oorzaak van het gaslek. Volgens de brandweer was het een technisch probleem aan de leiding en had de ontploffing niet te maken met werkzaamheden. Het gaat om een grote transportleiding die gas aan de hele regio levert.

Liander kan nog niet zeggen hoe het mogelijk is dat een gasleiding spontaan ontploft. Dat wordt onderzocht. Ook de omvang van de schade aan de leiding is nog niet bekend. Het gas wordt nu omgeleid; niemand in de regio zit zonder gas.

Gaslek

Brandweerkorpsen uit de hele regio en uit Almere en Utrecht werden opgeroepen omdat er erg veel gas ontsnapte. Er werd een groot gebied afgezet.

Buurtbewoners die enkele straten verderop wonen, konden binnen het geluid van ontsnappend gas horen. Rond 10.30 uur was dat ineens voorbij. In de wijk hing een doordringende gaslucht.

Een NOS-verslaggever ter plaatse zag dat er gas in een bruin-grijze kleur omhoog spoot. Dat was van veraf te zien.

STER reclame