De PVV heeft de kandidatenlijst bekendgemaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen in september.

Bij de eerste tien staan alleen bekende namen, geen opvallende nieuwkomers. Barry Madlener, de afgelopen drie jaar Europarlementariër, staat op nummer 8. Ronald Sörensen, vooral bekend van Leefbaar Rotterdam, staat op de 49ste plek en sluit daarmee de kandidatenlijst.

Volgens politiek verslaggever Michiel Breedveld valt het wel mee met de 'grote schoonmaak' die PVV-leider Wilders eerder aankondigde. "Op de kandidatenlijst van het CDA staan veel meer vernieuwingen."

Alsnog gestraft

Enkele PVV'ers keren niet terug in het nieuwe parlement. Onder hen zijn de Kamerleden Lucassen, De Mos, Van Bemmel, Hernandez en Kortenoeven.

"De Mos noemt dat de afrekening voor het feit dat hij open omgaat met de pers en met andere Kamerleden en niet zoals veel anderen in de PVV-fractie vanuit het isolement opereert", zegt Breedveld.

Van Bemmel, De Mos en Lucassen zijn allemaal Kamerleden die in opspraak zijn geweest en die tegen Wilders hebben gelogen over hun verleden. Lucassen zweeg over zijn misdragingen in zijn woonwijk en over een veroordeling door de militaire rechtbank in Arnhem. De Mos deed alsof hij schooldirecteur was geweest, maar bleek alleen als leraar te hebben gewerkt. Van Bemmel verzweeg een veroordeling voor valsheid in geschrifte.

STER reclame