Tuchtklacht tegen Tulleken

Aangepast

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bereidt een tuchtprocedure voor tegen neurochirurg Kees Tulleken wegens schending van het beroepsgeheim.

Via Tullekens vrouw, NRC-journalist Jannetje Koelewijn, kwam informatie naar buiten over de gezondheidstoestand van Prins Friso na zijn ski-ongeluk in februari in Oostenrijk. Hij werd daar bedolven onder een lawine.

Volgens Koelewijn had ze die informatie uit een gesprek dat haar man in Innsbruck met de behandelend arts van de prins voerde. Koelewijn schreef onder meer dat Friso geen schedelbasisfractuur had en dat de vooruitzichten gunstig leken. Later bleek dat de informatie niet juist was.

Onder vuur

De IGZ heeft eerst gesprekken met de neurochirurg en emeritus hoogleraar gevoerd. Op dit moment werkt de inspectie aan de formulering van de klacht. De tuchtrechter kan een berisping of zelfs schorsing uit het ambt opleggen.

Na de berichtgeving kwam NRC Handelsblad ook onder vuur te liggen. Op verzoek van de hoofdredactie stelde oud-Volkskrant-ombudsman Thom Meens een onderzoek in. Meens kwam tot de conclusie dat het artikel nooit zo in de krant had gemogen. Er was onder meer geen hoor en wederhoor toegepast en het journalistieke principe "één bron is geen bron" was losgelaten.

Prins Friso ligt sinds begin maart in een ziekenhuis in Londen.

STER Reclame