NOS WielrennenAangepast

"Een slagveld, echt verschrikkelijk"

"Dit is verschrikkelijk balen", was de eerste reactie van Robert Gesink na de zesde Tour-etappe, waarin hij 3.30 verloor door een massale valpartij.

"Op 25 kilometer van het eind gingen we naar beneden, het ging vrij hard. Er haakten er wat in elkaar en daar gingen we met z'n allen."

Gesink kwam op 3.30 van ritwinnaar Peter Sagan over de finish. "Veel tijd verloren. Klote. Ik kan er niet veel nuttigs over zeggen."

Later op de avond kreeg Gesink te horen dat hij en Steven Kruijswijk ook nog twintig seconden tijdstraf hadden gekregen wegens 'stayeren' achter de ploegwagen.

Mollema, Poels

Ook Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels waren betrokken bij de valpartij. Waar Poels moest opgeven, kwam Mollema op 2.09 binnen. Kruijswijk kwam net als Gesink op 3.30 binnen. Ook andere Nederlandse klimmers als Pieter Weening, Johnny Hoogerland en de beste Nederlander van 2011, Rob Ruijgh, verloren tijd.

"Gebeurde rond de veertigste positie en juist daar zaten we, met z'n allen", zei Hilaire van der Schueren. "Met Wout is het niet goed. Hij lag in de sloot en later in de ambulance. Hij zou toch weer zijn opgestapt, maar later werd ik gebeld dat hij toch weer was afgestapt. We hebben een gans jaar hier naartoe geleefd, om Wout hier te brengen...

"Ons hele team lag er"

Daan Luijkx reageerde emotioneel op de opgave van Poels. "Ik denk dat z'n ribben gebroken zijn. Op één of andere manier heeft hij ontzettend veel pijn. Hij is wel bij kennis en hij praat gewoon." In eerste instantie wilde Poels nog door. "We hebben tien kilometer naast hem gereden, maar het ging echt niet meer. Hij kwam niet meer vooruit."

"Slagveld, echt verschrikkelijk"

Laurens ten Dam verwoordde de gevolgen van de valpartij als volgt: "Het was net alsof je een loopgraaf indook. Een slagveld, echt verschrikkelijk."

"Ik zie ze gaan, op een stukje dat naar beneden liep. Volgens mij viel ik over Robert heen. Ik voelde iedereen over me heen vallen, niet normaal. Ik ben nog nooit zo hard gevallen geloof ik. Ik heb de fiets van Lau gekregen, toen ben ik zo snel mogelijk weer doorgefietst. Maar dat tijdverlies is helemaal waardeloos." Over zijn vervolg in de Tour: "Ik denk dat het wel goed komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl