NOS NieuwsAangepast

Finland ontkent vertrek uit euro

Finland wil niet opdraaien voor de schulden van andere landen, maar de Finnen stappen niet uit de euro. Eerder meldde de Finse krant Kauppalehti dat Finland denkt aan een vertrek, maar volgens een woordvoerder van de Finse minister van Financiën is dat "simpelweg niet juist".

In het interview met de krant zegt Jutta Urpilainen, de Finse minister van Financiën: "We zijn constructief en we willen de crisis oplossen, maar niet tegen elke prijs."

Integratie

Volgens Urpilainen zal Finland niet akkoord gaan met een vergaande integratie van de Europese Unie en een bankenunie. "Collectieve verantwoordelijkheid voor elkaars schulden, economie en risico's, dat is niet waar we naartoe moeten", zegt de minister.

Finland is, net als Nederland, een van de weinige landen met een zogenaamde triple A-rating van kredietbeoordelaars. Dat betekent dat het land gezien wordt als weinig risicovol om geld aan uit te lenen. Daardoor betaalt Finland, net als Nederland, een lage rente op staatsleningen. Een verdere politieke en economische integratie zou ertoe kunnen leiden dat het land een hogere rente moet betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl