NOS NieuwsAangepast

'Besluit aankoop JSF na de zomer'

Minister Hillen van Defensie trekt de stekker nog niet uit het JSF-project. Hij heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij dit najaar met meer informatie komt over de kosten en over het aantal banen dat de ontwikkeling van de JSF oplevert voor Nederland. Hillen heeft een onafhankelijk bureau opdracht gegeven die informatie de komende maanden te verzamelen.

Met de nieuwe informatie kan dit onderwerp in de kabinetsformatie na de verkiezingen van 12 september meegenomen worden. Een besluit over de koop van JSF-toestellen moet dan door een volgend kabinet worden genomen, zegt Hillen.

Meerderheid tegen

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het stoppen met het JSF-project.

De PvdA zei deze week dat het project te duur is en dat er te veel onzekerheden zijn. Eerder spraken SP, PVV en GroenLinks zich al uit tegen de voortzetting van het project. D66 wil in elk geval niet meer meedoen aan de testfase.

Tijdens het debat zei Hillen dat het "een goed beginsel" is dat Nederland tien jaar geleden in het JSF-project gestapt is. Volgens hem kost nu stoppen met het project zeker 200 miljoen euro en is het slecht voor de Nederlandse industrie.

Vervanging F-16

Het nieuwe gevechtsvliegtuig, dat officieel de F35 heet, moet de F-16 op termijn vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl