Het Berlijnse nachtleven wordt bedreigd. Niet door teruglopende populariteit of strengere regels rond openingstijden, maar door auteursrechtenorganisatie GEMA. Deze Duitse zusterorganisatie van Buma/Stemra wil namelijk dat clubs vanaf volgend jaar 10 procent van hun omzet gaan afdragen vanwege het draaien van muziek met auteursrechten.

De Duitse horeca-associatie verwacht dat clubs door de nieuwe regels 4 tot 6 keer meer moeten gaan betalen aan GEMA. Er wordt gevreesd dat het veel clubs de kop gaat kosten en toerismeorganisatie Visit Berlin is bang dat het Duitse nachtleven weer volledig underground wordt, zoals in de jaren '90.

Stilte

Volgens GEMA zijn de royalty's nodig om artiesten en platenmaatschappijen te helpen. De nieuwe tarieven zijn volgens de organisatie "eerlijk" en worden niet aangepast.

De clubs zelf voeren ondertussen actie tegen de nieuwe GEMA-tarieven. Vorige maand stopten veel dj's voor vijf minuten met draaien op een drukke zaterdagavond, waardoor het stil werd op de dansvloer. Een petitie tegen GEMA is al door ruim 200.000 mensen ondertekend. Of het wat oplevert, is afwachten.

Door: Elger

STER reclame