NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks publiceert 'Syria Files'

WikiLeaks heeft aangekondigd ruim twee miljoen e-mails te publiceren van Syrische politici, ministeries en overheidsinstanties. De e-mails zijn geschreven tussen augustus 2006 en maart van dit jaar, meldt de klokkenluidersorganisatie. De eerste zijn inmiddels vrijgegeven.

De informatie wordt verspreid over de komende twee maanden vrijgegeven. WikiLeaks zegt daarbij opnieuw samen te werken met internationale media. Dit keer is voor samenwerking gekozen met onder meer de Libanese krant Al Akhbar, de Egyptische krant Al Masry Al Youm, de Duitse zender ARD, het Amerikaanse persbureau AP en het Italiaanse tijdschrift l'Espresso.

Beweegredenen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange zegt dat de documenten zowel Syrië als de tegenstanders van Syrië in ernstige verlegenheid brengen. Assange denkt dat het materiaal meer inzicht geeft in de beweegredenen van verschillende partijen.

WikiLeaks belooft onder meer correspondentie vrij te geven tussen topfiguren binnen de Baath-partij en overzichten van financiële transacties van Syrië met het buitenland.

De nieuwszender al-Jazeera publiceerde in maart honderdenvertrouwelijke documentenvan Syrische veiligheidsdiensten. Daaruit kwam onder meer naar voren dat president Assad vooral bang is dat opstandelingen de hoofdstad Damascus bereiken.

Julian Assange

Assange verblijft momenteel in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vluchtte daar vorige maand naartoe omdat hij vreest dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting van twee vrouwen. Zweden zou hem vervolgens kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hem mogelijk een rechtszaak wacht voor het lekken van staatsgeheimen.

Assange heeft Ecuador om asiel gevraagd. Dat land heeft dat verzoek nog in overweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl