'Aanbesteding busvervoer gaat door'

Aangepast

De gemeente Den Haag draait de aanbesteding van het openbaar vervoer niet terug. Daarmee gaat de gemeente niet mee in de eis van buschauffeurs. De chauffeurs zijn bang dat hun arbeidsomstandigheden zullen verslechteren bij de nieuwe aanbesteding.

Een delegatie van de bonden en de verantwoordelijk wethouder Peter Smit hadden vanochtend een overleg. Daarom ligt het busverkeer in Den Haag stil. Tot aan de ochtendspits reden de bussen wel. Gisteren reden de hele dag geen bussen in Den Haag vanwege de staking.

Garanties

In het overleg van vanochtend vertelde de wethouder dat de vrees voor de arbeidsomstandigheden geen punt moet zijn. "Daarover zijn allerlei garanties in de wet vastgelegd", zegt wethouder Smit.

Een tijd geleden heeft HTMbuzz de aanbesteding van het busvervoer in Den Haag gewonnen. HTMbuzz is ontstaan uit een samenwerking van HTM met vervoersbedrijf QBuzz. Volgens Smit is HTMbuzz een uitstekende werkgever en hoeven de chauffeurs nergens voor te vrezen.

Vandaag loopt de beroepstermijn voor de aanbesteding af. Het lijkt erop dat de chauffeurs een laatste poging wagen om de beslissing terug te draaien. Wethouder Smit zegt dat ondanks de staking de aanbesteding gewoon door gaat.

Rare dingen

Smit is niet te spreken over de wilde staking. Hij zegt dat niet het belang van de werknemer centraal staat, maar van de reiziger. "Er zijn mensen gisteren in de bus gestapt en halverwege de rit door de chauffeur eruit gezet. Dat mag nooit meer gebeuren." Hij hoopt dat de chauffeurs weer snel aan het werk gaan. "Ze moeten geen rare dingen doen voor een wat vager, kleiner belang."

Bij de remise op de Telexstraat hebben zich ruim honderd buschauffeurs verzameld. Daar krijgen ze de uitkomst te horen van het gesprek met de gemeente en wordt ook duidelijk of de HTM'ers blijven staken.

De bonden hebben nog niet gereageerd op het overleg.

STER Reclame