NOS NieuwsAangepast

Denen zoeken leger in veengrond

De universiteit van het Deense Aarhus gaat deze zomer zoeken naar resten van een prehistorisch leger in de veengrond bij het dorpje Alken. De afgelopen jaren werden er al 200 skeletten uit de ijzertijd gevonden, maar er zijn nog veel vraagtekens.

De botten zijn bijzonder goed bewaard gebleven in de natte veengrond. Wel levert dat ook een probleem op: doordat de skeletten twee meter onder het grondwaterniveau liggen, moeten er waterpompen worden ingezet om te voorkomen dat de opgraving onderloopt.

Omdat er sporen van geweld zijn aangetroffen op de gevonden botten denken de onderzoekers dat het hier gaat om slachtoffers van een veldslag. Mogelijk zijn de overwonnenen geofferd in het veengebied. Dat leidden de wetenschappers af uit de vondst van enkele godenbeeldjes.

Dna

Het is echter niet duidelijk waar het leger vandaan kwam. De Romeinen waren in die tijd bezig aan hun opmars in Noord-Europa, maar strandden in wat tegenwoordig Duitsland is. Mogelijk zijn stammen die vluchtten voor de Romeinen in gevecht geraakt met de plaatselijke bevolking bij Alken.

Doordat de botten zo goed bewaard zijn gebleven, kunnen de archeologen het dna-materiaal ervan vergelijken met de huidige bevolking van de regio. Zo hopen ze te bepalen of het leger uit Denemarken kwam of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl