Alle siliconen borstimplantaten moeten direct van de markt gehaald worden. Dat eist advocate Shanta Singh. Ze heeft namens het Meldpunt klachten siliconen de rechter in Amsterdam gevraagd om een voorlopige voorziening.

Als de rechter de voorziening toekent, komt het er op neer dat in Nederland per direct geen borstvergrotingen met siliconenimplantaten meer mogen worden uitgevoerd.

Onveilig

Singh was al een procedure begonnen voor een tijdelijk verbod op borstimplantaten waar siliconen in zijn verwerkt. "Maar volgens ons is er een acuut gevaar en daarom moet de rechter nu snel ingrijpen. Daar is die voorlopige voorziening voor."

Volgens Singh zijn de implantaten niet veilig. "Bij het meldpunt worden we overspoeld met horrorverhalen van vrouwen die ziek zijn geworden door lekkende implantaten. Veel vrouwen blijken silliconen in de oksel of zelfs de lever te hebben."

"Het gaat daarbij niet alleen over PIP-implantaten", zegt Singh. "Steeds meer vrouwen melden problemen met siliconen die nog gewoon te verkrijgen zijn. Daarom moeten alle implantaten met siliconen direct van de markt gehaald worden."

PIP

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de implantaten van het Franse merk Poly Implant Prothese (PIP) veel mankementen vertoonden: ze zouden gevuld zijn met industriële gel en scheuren snel, waardoor de siliconen in het lichaam terechtkomen.

De verwachting is dat de rechter binnen twee weken een besluit neemt over de voorlopige voorziening.

STER reclame