ACTA is definitief van de baan. Het Europees Parlement heeft vandaag over het verdrag gestemd en een grote meerderheid is tegen: 478 europarlementariërs stemden tegen, 39 voor en 165 leden hebben niet gestemd.

Gisteren vergaderde het parlement over het ACTA-verdrag; toen gaven alle commissies een negatief advies. Twee weken geleden stemde de handelscommissie van het EP al tegen. En die commissie gaat feitelijk over het verdrag, dus het zat er al aan te komen dat het EP zou tegenstemmen.

ACTA moet piraterij en namaak tegengaan, vooral op internet. Eind mei wilde de Tweede Kamer het verdrag ook niet ondertekenen.

Landen buiten Europa kunnen alsnog beslissen het verdrag te ratificeren, maar dat lijkt onwaarschijnlijk nu het EP heeft tegengestemd.

ACTA?ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het is een internationaal handelsverdrag om auteursrechtelijke beschermde dingen te beschermen. Dat zijn zowel nagemaakte nepproducten en medicijnen, als films en muziek.Er is veel kritiek op ACTA, omdat het verdrag in achterkamertjes wordt besproken. Ook zouden er regels in staan die internetproviders kunnen verplichten klantgegevens af te geven zonder tussenkomst van de rechter of klanten af te sluiten.Volgens voorstanders gaat het verdrag niet verder dan de wetten die er nu al in Europa zijn en heeft dus geen gevolgen voor burgers hier.Onder meer Nederland, Tsjechië, Slowakije en Duitsland stelden het ondertekenen van ACTA uit. Polen ondertekent het helemaal niet.

STER reclame