1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Knot: geen plan B voor euro

De euro moet hoe dan ook gered worden, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank in een interview met Elsevier. "Alles wat nodig is om de euro te redden, moet gebeuren. Een echt plan B voor het geval de eurozone uiteenvalt, is er niet, zegt hij.

De eurocrisis zal volgens Knot nog jaren duren. "Er is geen eenvoudige oplossing. Het is geen kwestie van enkele eurotoppen en klaar. Er is maar één weg uit de crisis en dat is eerst een begrotingsunie, daarna een bankenunie en tot slot een politieke unie."

Voorwaarden

Knot vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) moet stoppen met het opkopen van staatsobligaties van zuidelijke eurolanden. Door Spanje en Italië wordt druk op de ECB opgevoerd om juist meer staatsobligaties te kopen, zodat de landen minder rente hoeven te betalen op de financiering van hun overheidsschulden.

De bankpresident vindt dat de ECB niet bij dergelijke politieke spelletjes betrokken moet worden. "Als iemand Zuid-Europa moet helpen, dan zijn het andere overheden. Niet de ECB."

Bij overheidssteun kunnen volgens Knot strikte voorwaarden worden gesteld, die mogelijkheid heeft de ECB niet. "Het opkoopprogramma is in diepe slaap, hierbij blijft het."

Huizenprijzen

In het interview laat de bankpresident ook zijn mening horen over de hypotheekrenteaftrek. Wat Knot betreft mag er nog verder worden ingegrepen dan nu is overeengekomen in het Vijfpartijenakkoord. Ook voor mensen die al een hypotheek hebben, kan de aftrek beperkt worden.

Knot is niet negatief over de huizenmarkt. "Een crisis zoals in de jaren 70 en 80, waarbij huizenprijzen ineens met 40 procent in elkaar zakten, zie ik niet gebeuren. Als de economie aantrekt, kunnen de huizenprijzen zo maar weer gaan stijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl