NOS NieuwsAangepast

CERN 99,9999% zeker van bestaan Higgs-deeltje

De wetenschappelijke wereld én Peter Higgs kunnen opgelucht ademhalen. Hun onderzoeken en zijn veronderstelling kloppen. Het CERN heeft bekend gemaakt dat 99,9999% zeker is dat het Higgs-deeltje bestaat. Volgens de wetenschappers is er slechts een kans van één op een miljoen, dat ze er naast zitten. Champagne!

We horen je denken: 'wat is dat Higgs-deeltje?' We gaan het proberen uit te leggen. Maar voor we aan die uitleg beginnen, moeten we vijftig jaar terug. Toen wandelde de Britse onderzoeker Peter Higgs door de Schotse Hooglanden en bedacht plotseling een verklaring voor de vraag: 'waarom hebben wij massa?'

Volgens hem ligt dat allemaal aan één klein elementair deeltje. Maar vijftig jaar na zijn veronderstelling was het Higgs-deeltje nog steeds niet gevonden. Tot vandaag.

Hummer in een emmer stroop

Stel je het volgende voor: je duwt eerst een fiets en dan een Hummer vooruit. Vergeleken met de fiets, lijkt het alsof je de Hummer door een dikke laag stroop duwt. "Díe stroop is een web van Higgs-deeltjes", zegt natuurkundige Diederik Jekel.

Toeval

De vondst van dat Higgs-deeltje ging overigens niet zonder horten of stoten. Volgens Diederik is het van groot belang hoeveel "sigma de ontdekking heeft". Dat betekent min of meer: hebben we niet toevallig een deeltje gevonden dat op het Higgs-deeltje lijkt? En na miljoenen tests van het CERN is dat dus nagenoeg uitgesloten. Er is slechts een kans van 0,00006% dat de ontdekking een fout is. Dus zeggen wetenschappers: 'Het Higgs-deeltje bestaat.'

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl