1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Politie slordig met privacy

Er is geen enkel politiekorps in Nederland dat zich volledig houdt aan de Wet Politiegegevens. Dat blijkt uit onderzoeken die digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft opgevraagd. In die wet wordt sinds januari 2011 geregeld hoe de politie om moet gaan met privacygevoelige informatie.

Uit de onderzoeken die het ministerie van Veiligheid en Justitie deed, blijkt dat de korpsen nog niet alles op orde hebben. Zo worden gevoelige gegevens opgeslagen in persoonlijke mappen en afdelingsmappen buiten de systemen die voor politiegegevens bestemd zijn. Ook is niet altijd duidelijk wie bij de gegevens mag en wordt de toegang niet altijd meteen aangepast als iemand van functie verandert.

Geen uitbreiding

Gevoelige gegevens moeten volgens de wet na vijf jaar worden verwijderd en na nog eens vijf jaar worden vernietigd, maar niet alle korpsen zien er op toe dat dit ook gebeurt. Bits of Freedom maakt zich vooral zorgen over de Koninklijke Marechaussee. Die voldoet voor nog geen 20 procent aan de normen.

Gisteren vergaderde de Tweede Kamer over herziening van de regels over de bescherming van persoonsgegevens. Bits of Freedom vindt dat er geen uitbreiding van de bevoegdheden mag komen zolang de korpsen de regels rondom gegevensbescherming niet naleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl