De man die in 2010 op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, komt morgen vrij. Het gerechtshof in Den Haag heeft de voorlopige hechtenis van Erwin L. geschorst.

De man zit al 22 maanden vast in een huis van bewaring. Volgens het gerechtshof moet iedere keer opnieuw het algemeen belang worden afgewogen tegen het persoonlijk belang. "In dit geval is het zo dat de weegschaal doorslaat naar het persoonlijk belang van de verdachte", zegt een woordvoerder van het gerechtshof.

L. werd door de rechtbank veroordeeld voor het beledigen van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, voor het vernielen van de Gouden Koets en voor poging tot mishandeling van twee lakeien die naast de koets liepen.

Ontoerekeningsvatbaar

Hij kreeg geen straf opgelegd omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht. Wel vond de rechtbank dat hij opgenomen moest worden in een psychiatrische instelling. Omdat L. tegen die veroordeling in beroep ging, ging hij niet naar een instelling, maar bleef hij in voorlopige hechtenis zitten.

Het proces in hoger beroep is nog niet afgerond, omdat er nog een getuige moet worden gehoord. De behandeling van de zaak gaat op 19 september verder. L. gooide de waxinelichthouder omdat hij vindt dat koningin Beatrix niet rechtmatig op de troon zit.

STER reclame