NOS NieuwsAangepast

'Pas op voor verborgen cafeïne'

Het Voedingscentrum waarschuwt ouders dat er steeds meer producten worden verkocht waarvan niet direct duidelijk is dat er cafeïne in zit. De kans dat jonge kinderen daardoor cafeïne binnenkrijgen, wordt daardoor groter, zegt het centrum.

Volgens het Voedingscentrum komen er door de populariteit van energiedrankjes steeds meer producten op de markt met extra cafeïne, zoals cola, snoepjes en water. Maar dat staat niet altijd duidelijk op de verpakking. "Ongemerkt kan daardoor het lichaam een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgen, waardoor effecten als rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen kunnen optreden."

Jonge kinderen reageren volgens het Voedingscentrum sterk op cafeïne. Daarom raadt het af om kinderen tot 13 jaar cafeïnerijke producten te geven. "Ouders weten dat er cafeïne zit in bijvoorbeeld energiedrankjes en koffie, maar tot onze verbazing zit het tegenwoordig zelfs in water", aldus het Voedingscentrum.

Verkoopverbod

Vorige maand zei de GGD dat energiedrankjes beter niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden. De GGD pleitte toen vooral voor meer voorlichting over de gevaren van energiedranken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl