1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

6,5 miljoen Nederlanders te zwaar

Zo'n 6,5 miljoen Nederlanders kampen met overgewicht. Dat is meer dan 40 procent van de bevolking. Ongeveer 1,5 miljoen mensen zijn veel te zwaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal mensen met overgewicht is in de afgelopen jaren flink gestegen. Dertig jaar geleden was iets meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking te dik.

Vooral volwassenen scoren veel slechter dan begin jaren 80. Ruim twee keer zo veel mensen boven de 20 kampen nu met ernstig overgewicht, dat zijn er ongeveer 1,5 miljoen.

Opleiding

Ook het aantal kinderen dat te dik is neemt toe. Ongeveer 11 procent van de kinderen heeft overgewicht, zo'n 4 procent meer dan dertig jaar geleden. Dat zijn vooral kinderen met matig overgewicht. Het aandeel kinderen die veel te zwaar zijn, is niet veel groter geworden.

Het opleidingsniveau blijkt een belangrijke factor. Meer dan de helft van de lageropgeleiden is te zwaar, tegen eenderde van de mensen met een hogere opleiding.

Een volwassene heeft volgens het CBS last van overgewicht als hij een BMI heeft die 25 of hoger is. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Met een BMI boven de 30 heeft iemand last van ernstig overgewicht.

Lager dan RIVM-cijfers

De cijfers van het CBS vallen lager uit dan die die het RIVM begin dit jaar naar buiten bracht. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders te dik is.

Volgens het CBS komt dat doordat het RIVM alleen naar mensen tussen de 30 en de 70 heeft gekeken. Bovendien heeft het RIVM mensen zelf gewogen, terwijl het CBS gebruik maakt van zelfrapportage. Dat kan volgens een woordvoerder betekenen dat mensen liegen en wat minder kilo's doorgeven dan dat ze daadwerkelijk wegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl