Minister Hillen van Defensie verwijt partijen in de Tweede Kamer dat ze de verkoop van Leopard-tanks aan Indonesië te vroeg hebben geblokkeerd. In december vorig jaar werd een motie van GroenLinks aangenomen, voordat er goed naar de argumenten van het kabinet was geluisterd, zei Hillen in het Radio 1 Journaal. In feite werd de deur dichtgegooid voordat er was onderhandeld, zei hij.

In eerste instantie hoopte het kabinet van CDA en VVD nog dat gedoogpartner PVV over te halen zou zijn om voor de tankdeal te stemmen. Na het mislukken van de Catshuisonderhandelingen viel die mogelijkheid weg.

Lege handen

Hillen denkt dat het besluit van Nederland om niet aan Indonesië te verkopen in het buitenland niet wordt begrepen. Duitsland verkoopt de tanks op grond van dezelfde EU-regels nu wel, zei hij. "Dan sta je met schone handen maar wel met heel lege handen."

Gisteren werd bekend dat de verkoop van tachtig Nederlandse Leopard-tanks aan het leger van Indonesië niet doorgaat. Onderminister van Defensie Sjafrie zei dat er voor Duitse tanks is gekozen omdat Duitsland meer zekerheid biedt over het aantal tanks en de levertijd.

Defensie zegt dat het moeilijk zal worden om de Leopard-tanks aan een ander land te slijten. "Er is over het algemeen weinig belangstelling voor dit soort tanks."

Bezwaren

Nederland wilde de voertuigen voor 200 miljoen euro aan Indonesië verkopen. In de Tweede Kamer waren er bezwaren tegen, omdat Indonesië de tanks zou kunnen inzetten tegen de eigen bevolking. Bovendien zou de verkoop in strijd zijn met EU-regels voor wapenexporten.

STER reclame