NOS NieuwsAangepast

Teleurstelling na afketsen tank-deal

Minister Hillen van Defensie is teleurgesteld dat Indonesië afziet van het aanschaffen van 80 Nederlandse tanks en 100 Duitse tanks koopt. Hij laat via een woordvoerder weten dat Nederland daardoor veel geld misloopt en dat het niet goed is voor de relatie met Indonesië.

Defensie zegt dat het moeilijk wordt om de Leopard-tanks aan een ander land te slijten. "Er is over het algemeen weinig belangstelling voor dit soort tanks."

Ook minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken betreurt het dat de deal is afgeketst. De relatie met Indonesië heeft volgens hem een kras opgelopen, maar hij wil er alles aan doen om die weg te werken. Rosenthal zal de Tweede Kamer een brief sturen over de gang van zaken.

Meer zekerheid

Gisteren werd bekend dat de verkoop van Nederlandse tanks aan het leger van Indonesië niet doorgaat. Onderminister van Defensie Sjafrie zei dat er voor Duitse tanks is gekozen omdat Duitsland meer zekerheid biedt over het aantal tanks en de levertijd.

Nederland wilde zo'n 200 miljoen euro verdienen aan de verkoop van Leopard-tanks. In de Tweede Kamer waren er bezwaren tegen, omdat Indonesië de tanks zou kunnen inzetten tegen de eigen bevolking. Bovendien zou de verkoop in strijd zijn met EU-regels voor wapenexporten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl