De kosten van de Britse monarchie zijn dit jaar met bijna 250.000 euro gestegen vergeleken met het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers die Buckingham Palace bekend heeft gemaakt. De totale uitgaven van het Britse koningshuis komen uit op 40,2 miljoen euro in 2011-2012, oftewel zo'n 52 pence per hoofd van de bevolking.

Er is vooral meer uitgegeven aan het onderhoud van koninklijke paleizen en gebouwen en aan koninklijke reizen. Zo maakte prins Andrew in zijn rol als handelsgezant zeven reizen naar onder andere Saudi-Arabië, Thailand, Maleisië en China voor 446.000 euro in totaal. Door zijn liefde voor vliegreizen verwierf de prins in eigen land de bijnaam 'Airmiles Andy'. Prins Andrew heeft de functie vorig jaar neergelegd.

Volgens het paleis zijn de uitgaven vergeleken met drie jaar geleden 26 procent gedaald. In het overzicht zijn de kosten voor de beveiliging overigens niet meegenomen.

Andere financiering

Vanaf volgend jaar wordt de Britse monarchie op een geheel nieuwe wijze gefinancierd. De koningin krijgt haar budget niet langer van drie verschillende regeringsdepartementen, maar wordt gefinancierd uit winst die de Crown Estate oplevert. Dat is een verzameling van bezittingen, waaronder gebouwen, landbouwgronden en bossen die toebehoren aan de Britse Kroon. De Crown Estate is geen privébezit van de koningin en wordt beheerd door een onafhankelijke organisatie.

Het is de grootste verandering in de financiering van het Britse koninklijk huis in 250 jaar.

STER reclame