NOS NieuwsAangepast

'Sporen higgsdeeltje gevonden'

Wetenschappers van de grootste deeltjesversneller ter wereld hebben sporen gevonden van het illustere higgsdeeltje. Volgens het Amerikaanse persbureau AP zullen ze de ontdekking woensdag bekendmaken op een persconferentie in Zwitserland.

Bronnen vertellen AP dat de wetenschappers nog niet willen zeggen dat ze het deeltje zelf gevonden hebben, omdat hun standaard voor bewijs zo hoog ligt. Wel zullen er gegevens worden getoond die wijzen op het bestaan van het deeltje.

"Het is een beetje alsof je de voetafdrukken van een dinosaurus vindt", legt een collega-kernonderzoeker uit. "Je ziet de afdrukken en de schaduw van het object, maar het dier zelf kun je niet zien."

Goddeeltje

Het higgsdeeltje is een van de fundamentele bouwstenen waaruit ons heelal is opgebouwd. Het zorgt ervoor dat alle andere deeltjes massa krijgen. Omdat het zo belangrijk is voor de wetenschap, wordt het ook wel het Goddeeltje genoemd.

Al in 1964 voorspelde de Schot Peter Higgs het bestaan van het deeltje. Het zou het sluitstuk zijn van het zogeheten Standaardmodel, dat de verbanden tussen alle deeltjes en krachten omvat.

Tot nu toe kon het bestaan ervan echter nooit worden aangetoond. In 2009 werd de Large Hadron Collider, de grootste deeltjesversneller ter wereld, in gebruik genomen om te zoeken naar het higgsdeeltje. Vorig jaar december werd al duidelijk dat de wetenschappers het deeltje op het spoor waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl