Het Indiase farmaceutische bedrijf Serum Institute of India gaat vaccins maken voor de Nederlandse markt. Het heeft daartoe de productieafdeling van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) gekocht .

Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft het Serum Institute 32 miljoen euro voor het NVI betaald. De nieuwe eigenaar heeft toegezegd dat het instituut in Bilthoven blijft en dat er vrijwel geen banen verloren gaan. Het Indiase bedrijf is een van de grootste vaccinproducenten ter wereld.

Kwaliteit

Het NVI maakt onder meer de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In 2009 al besloot het instituut te stoppen met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig is om tegen een lage prijs goede kwaliteit te leveren. De afgelopen jaren leed het instituut verlies.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de kwaliteit van de vaccins door de overname gegarandeerd.

Grondstoffen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft zich bezighouden met onderzoek naar de ontwikkeling, inkoop en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Die werkzaamheden neemt het RIVM over van het NVI.

De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van de vaccins, blijven in handen van de Nederlandse staat. Als het Serum Institute of India stopt met de vaccinproductie in Nederland, kunnen de vaccins door een nieuwe eigenaar gemaakt worden.

STER reclame