Prins Liechtenstein houdt vetorecht

Aangepast

De inwoners van Liechtenstein hebben in een referendum besloten dat prins Alois niets van zijn macht hoeft in te leveren. Driekwart van de Liechtensteiners stemde tegen in een volksraadpleging die was uitgeschreven door de democratische beweging in de dwergstaat.

Alois blijft daardoor het recht houden zijn veto uit te spreken over de uitkomst van elk referendum.

De macht van de prins werd ter discussie gesteld nadat Alois vorig jaar had gedreigd de legalisering van abortus te blokkeren als de bevolking dit toch zou goedkeuren in een referendum. Zijn dreigement bleek achteraf niet nodig; de Liechtensteiners stemden tegen legalisering.

Directe democratie

Het vorstenhuis van Liechtenstein is het enige in Europa dat nog echte macht heeft. Liechtenstein is weliswaar een parlementaire democratie, maar de prins heeft de bevoegdheid om op ieder moment parlement en kabinet naar huis te sturen als hij dat nodig acht.

Liechtenstein is samen met Zwitserland het enige land dat directe democratie op landelijk niveau kent. Burgers kunnen zelf direct wetsvoorstellen indienen, waarover dan in een referendum gestemd kan worden.

Belastingparadijs

Het vorstendom Liechtenstein ligt tussen Oostenrijk en Zwitserland en staat bekend als belastingparadijs en ski-oord. Er wonen 36.000 mensen. Velen van hen werken in de financiƫle sector.

De huidige vorst van Liechtenstein is Hans Adam II. In 2004 droeg hij de macht over aan zijn zoon Alois, zonder daarbij troonsafstand te doen. De koninklijke familie is al 300 jaar aan de macht.

STER Reclame