Astronaut André Kuipers is geland op aarde. Rond 10.15 uur landde de Sojoez-capsule aan parachutes op de steppe van Kazachstan. De landing van de Sojoez vond bijna precies plaats op de beoogde plek en was daarom live te volgen, een primeur op de Nederlandse televisie.

De commandant van de missie Oleg Kononenko werd als eerste uit de capsule gehaald. Daarna volgde Kuipers, die lachend uit de Sojoez werd getild. De derde ruimtevaarder, de Amerikaan Don Pettit, werd als laatste bevrijd.

Omdat hun spieren na maanden in gewichtloosheid zijn verslapt, hoefden ze niet te staan maar werden naar een stoel gedragen.

Parachutes

Kuipers belde meteen met zijn vrouw Helen, die de landing in het vluchtcentrum in Houston had gevolgd met hun kinderen. Aan het begin van het gesprek was een vrolijk "Hoi schat, ik ben d'r" van Kuipers hoorbaar.

Om 06.47 uur werd de kleine Sojoez-capsule losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Een paar minuten voor 10.00 uur vloog de capsule de dampkring in en werden de remraketten aangezet.

Toen de snelheid voldoende was afgenomen, gingen de parachutes open en daalde de capsule met een snelheid van 25 kilometer per uur naar de grond.

Gefeliciteerd

In de Space Expo in Noordwijk werd de champagne ontkurkt toen de Nederlander voor het eerst weer te zien was. Daar werd de landing gevolgd door veel vrienden en familie van Kuipers.

De astronaut is door prins Willem-Alexander en premier Rutte gefeliciteerd met zijn behouden terugkomst op aarde. Kuipers gaat later vandaag naar de Verenigde Staten, waar hij de komende weken zal herstellen.

Kuipers is ruim een half jaar in de ruimte geweest. Daarmee is zijn missie de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. Aanvankelijk zou de Nederlander op 16 mei terugkeren op aarde, maar dat werd uitgesteld omdat er problemen waren met de Russische raket die hem moest ophalen

STER reclame