NOS NieuwsAangepast

Samsom: eerlijk zijn over Europa

Het wordt tijd dat politici het eerlijke verhaal gaan vertellen over Europa. Dat zei PvdA-lijsttrekker Samsom op het verkiezingscongres van zijn partij in Utrecht.

Premier Rutte is volgens hem één van de politici die met vuur spelen als ze Europese afspraken in eigen land "voor electorale consumptie bijbuigen".

Niet beloven

Volgens Samsom moet Rutte niet langer beloven dat we het aan de Grieken uitgeleende geld terugkrijgen. SP-leider Roemer moet geen sprookjes vertellen over de geldpers van de Europese Centrale Bank die alle problemen oplost. En Geert Wilders verkoopt volgens Samsom illusies over welvaart die komt als we uit de euro stappen.

"Het echte verhaal is dat we van het geleende geld veel minder zullen terugzien dan we hoopten, en dat we meer zeggenschap zullen delen met anderen dan we misschien comfortabel vinden", hield Samsom het congres voor. Hij zei dat verhaal met overtuiging te kunnen uitdragen.

Groei en banen

Volgens Samsom gaan de komende verkiezingen in essentie over economische groei en banen. Investeren en innovatie zijn nodig om Nederland er weer bovenop te krijgen.

"De crisis is geen natuurwet, je hoeft je niet neer te leggen bij de grillen van markt", zei hij. Samsom voelt niets voor een versoepeling van het ontslagrecht. Dan worden 'weggooiwerknemers' volgens hem de norm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl