NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Geboortekerk op Werelderfgoedlijst

De Geboortekerk in Bethlehem komt op de Werelderfgoedlijst van Unesco, tot groot ongenoegen van Israël. Tijdens de Unesco-vergadering in Sint-Petersburg stemde het Werelderfgoedcomité voor het Palestijnse verzoek. Ook de pelgrimsroute naar de kerk komt op de lijst.

Israël spreekt van een 'politieke beslissing'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten niet tegen het plaatsen van de Geboortekerk op de Werelderfgoedlijst te zijn, maar wel als dit op verzoek van de Palestijnen gebeurt. In een verklaring van het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu staat dat de vrede met de Palestijnen zo steeds verder uit het zicht raakt.

De Palestijnen zijn sinds vorig jaar lid van de VN-cultuurorganisatie en deze aanvraag was hun eerste verzoek. Ze zien het lidmaatschap van Unesco als een eerste stap op weg naar de erkenning van een Palestijnse staat.

Slecht onderhouden

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken was bij de vergadering in Sint-Petersburg. Hij zei dat de beslissing hoop en vertrouwen biedt "dat ons volk een onvermijdelijke overwinning behaalt voor onze rechtvaardige zaak". De Geboortekerk ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zien de erkenning van hun aanvraag als een bevestiging van hun aanspraak op het gebied.

De Geboortekerk in Bethlehem is in de zesde eeuw gebouwd op de plek waar Jezus zou zijn geboren. Volgens de Palestijnen is de kerk de afgelopen vijftig jaar slecht onderhouden en wordt het gebouw bedreigd door de Israëlische bezetting.

De Geboortekerk is de meest bezochte plek op de Westelijke Jordaanoever; het gebouw trok vorig jaar twee miljoen bezoekers.

STER reclame