De verkoop van drank aan jongeren zorgt voor onenigheid in de PvdA. De Eerste en Tweede Kamerfracties van die partij willen dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol omhoog gaat, maar het partijbestuur is daar faliekant tegen.

De fracties proberen al langer om de leeftijdsgrens te verhogen van 16 naar 18 jaar. Een aantal PvdA-afdelingen stelt voor om dat in het verkiezingsprogramma te zetten.

'Geen rol overheid'

Het partijbestuur zegt dat de overheid hierbij geen rol moet spelen en dat het de verantwoordelijkheid van de ouders is om ervoor te zorgen dat jongeren verantwoord met alcohol omgaan.

Volgens Marleen Barth, fractievoorzitter van PvdA in de Eerste Kamer, is er juist een rol weggelegd voor de overheid: "Als je van je kind houdt als ouder dan doe je er alles aan om te voorkomen dat je kind voor zijn 18de gaat drinken. Ouders kunnen daarbij van de overheid best een steuntje in de rug gebruiken. Want pubers zijn niet de makkelijksten om op te voeden.

"Als ouders dan kunnen verwijzen naar de overheid, dan help je ouders om deze strijd met hun puber aan te gaan".

Partijcongres

De kwestie wordt morgen op het partijcongres van de PvdA in Utrecht besproken. Daar zijn ook veel lokale PvdA-bestuurders die plaatselijk met de gevolgen van drankmisbruik te maken hebben. Barth denkt dat er tijdens het congres "een hele mooie discussie over gevoerd kan worden".

STER reclame