De regeringsleiders van de zeventien eurolanden zijn het vannacht in Brussel eens geworden over een gemeenschappelijk toezicht op de banken. Dat toezicht door de Europese Centrale Bank moet er nog dit jaar zijn.

Zodra het er is, kunnen de noodlijdende Spaanse banken direct steun krijgen van het crisisfonds ESM. Dat maakte een duidelijk vermoeide president Van Rompuy van de Europese Raad om 4.30 uur bekend na crisisoverleg.

Verder is afgesproken dat het euronoodfonds makkelijker staatsobligaties kan opkopen zodat de rente weer kan dalen. Landen die hiervan profiteren, hoeven niet aan extra eisen te voldoen.

Aantasten

De maatregelen werden geëist door Spanje en Italië. Zij weigerden vannacht op de EU-top mee te werken aan een europact voor meer economische groei en banen als ze niet acuut geholpen werden. Spanje eiste directe steun voor zijn noodlijdende banken en beide landen eisten maatregelen om hun rente omlaag te brengen. Ze vinden dat ze voor leningen een ondraaglijk hoge rente betalen.

Al eerder stelden de eurolanden 100 miljard euro beschikbaar voor de Spaanse banken, maar toen was het de bedoeling dat het geld eerst geleend zou worden aan de Spaanse overheid, die er vervolgens de banken mee kon helpen. Spanje had hier grote moeite mee omdat het de schuldenlast van de Spaanse overheid zou vergroten. Dat zou de kredietwaardigheid van Spanje mogelijk aantasten, waardoor Spanje meer rente zou moeten betalen voor leningen.

Lange termijn

Premier Rutte benadrukte na afloop van het crisisoverleg dat er geen nieuwe Europese crisisinstrumenten komen. De huidige instrumenten zijn voldoende om de crisis het hoofd te bieden, twittert hij.

Het crisisoverleg begon vannacht om 01.00 uur. De leiders van de zeventien eurolanden gingen toen verder nadat de leiders van de niet-eurolanden de EU-top hadden verlaten.

Van Rompuy zei verder dat de regeringsleiders van de 27 EU-landen het voor de lange termijn eens zijn over strengere begrotingsregels en over de vorming van een politieke unie. Maar over de details zullen ze pas verder praten op een volgende top.

De eurotop gaat vanochtend om 10.00 uur verder.

STER reclame