De Amerikaanse president Obama noemt het besluit van het Hooggerechtshof over de zorgwet een overwinning voor alle Amerikanen. Het hof besloot vanmiddag om de omstreden wet van de president overeind te houden.

Volgens Obama is daarmee een fundamenteel besluit genomen. "Geen ziekte of ongeluk zal nog leiden tot iemands financiële ondergang", zei hij. Zo'n 30 miljoen Amerikanen hebben geen zorgverzekering.

Ongerustheid

Obama haalde in zijn toespraak hard uit naar de verzekeringsmaatschappijen. "Zij kunnen nu geen Amerikanen meer discrimineren die ziek zijn, of je meer laten betalen omdat je een vrouw bent. Ze kunnen je ook niet meer net zo lang rekeningen sturen totdat je failliet bent. Als je ziek bent, heb je eindelijk een net zo grote kans om kwalitatief goede zorg te krijgen als ieder ander." Ook krijgen de minder rijken hulp bij het betalen van de premies, benadrukte hij.

als een overwinning

Moed

Hij voegde eraan toe ervan overtuigd te zijn dat als over vijf, tien of twintig jaar wordt teruggekeken, de Amerikanen zich zullen realiseren dat hun leven is verbeterd, "omdat we de moed hadden om deze wet door te voeren". Obama riep het land op om vanaf nu naar voren te kijken en het debat na de beslissing van het Hooggerechtshof niet nog een keer over te doen.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft al gezegd dat hij de wet weer zal terugdraaien als hij tot president wordt gekozen. De beurzen op Wall Street daalden na de beslissing van het Hooggerechtshof. Vooral de farmaceutische bedrijven verloren terrein.

STER reclame