Bij GroenLinks is een interne strijd uitgebroken over de lijst voor de Kamerverkiezingen. De zittende Kamerleden zijn ontevreden over de plek die ze hebben gekregen van de kandidatencommissie.

Opvallend is dat de nummer twee op de kandidatenlijst alleen in de Kamer wil als het congres van aanstaande zaterdag hem hoog op de lijst zet. Bram van Ojik heeft de kandidatencommissie laten weten dat hij alleen meedingt naar de posities twee tot en met vier. Als hij lager terechtkomt, houdt hij het voor gezien.

Begeerde posities

De NOS heeft de volledige lijst met begeerde posities. Het is dringen aan de top van de lijst van GroenLinks, dat volgens de laatste peilingen kan rekenen op vijf tot zeven zetels.

Van Ojik krijgt concurrentie van twee zittende Kamerleden: Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver. Ook de nummer drie-positie wordt begeerd door twee zittende Kamerleden: Linda Voortman en Rik Grashoff.

De enige die niet meedoet aan de strijd om de hoogste plaatsen isTofik Dibi. Hij is op eigen verzoek op nummer tien geplaatst. Maar ook hij wordt belaagd: acht GroenLinks-leden die lager op de lijst staan, proberen hem te verdringen.

Gezonde competitie

Van alle kandidaten is alleen Jolande Sap zeker van haar positie. De leden kozen haar al eerder tot lijsttrekker.

Sap twittert als reactie: "Het is een goede traditie binnen GL dat kandidaten beschikbaar zijn voor verschillende plekken. Leden hebben echt wat te kiezen bij ons!" Rik Grashoff vindt het een gezonde competitie: "Het zegt niets over de waardering die je onderling hebt voor collega's."

STER reclame