Door redacteur Lambert Teuwissen

In de kapel van Paleis Het Loo zijn op de vloer nog vier punaises te vinden. Ze werden gebruikt om de plek aan te geven voor de dodenwacht bij de baar van koningin Wilhelmina in 1962. Het is een van de weetjes die zijn terug te vinden in het nieuwe standaardwerk over het paleis in Apeldoorn.

Het boek verscheen ter ere van het afscheid van de directeur van Paleis Het Loo, Johan ter Molen. Prinses Máxima kreeg begin deze maand het eerste exemplaar uitgereikt tijdens een lunch op het paleis.

Veel veranderd

"Iemand die op het paleis kwam en een wat mooier boek over Het Loo wilde kopen, had naast een klein gidsje eigenlijk maar één ander boek. Dat was door mijn voorganger Vliegenthart uitgegeven bij zijn vertrek, 13 jaar geleden", legt Ter Molen uit. "We hebben het een aantal jaren geleden nog eens herdrukt en dat zou ergens de komende jaren weer hebben moeten gebeuren. Toen besloot ik dat we beter een mooi nieuw boek konden gaan maken."

Volgens Ter Molen was het hoog tijd om een nieuw boek uit te geven. "Er is inmiddels zo veel gebeurd en veranderd in het paleis dat het de moeite waard is. Bovendien was er een groot bezwaar: het oude boek is een soort verantwoording van het hele proces van de restauratie en herinrichting van toen het paleis zijn museale functie kreeg. Op zich een prachtige verantwoording, maar een rare benadering voor de huidige bezoeker."

Ambitieus

Daarom schreven Ter Molen en zijn conservatoren het nieuwe werk met meer dan 450 pagina's, waarin 40 vertrekken en 200 topstukken uit de collectie worden besproken. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat de kussen op een balustradebankje door koningin Emma geborduurd werden als cadeau voor dochter Wilhelmina. Of dat het reservesleuteltje van Beatrix' dienstauto in de buitenspiegel werd verstopt nadat iemand de koningin eens had laten stranden door de sleutel in de kofferbak te sluiten.

"Het boek geeft een mooi beeld waar Paleis Het Loo voor staat", meent Ter Molen, die aanvult dat er nog twee delen zullen verschijnen. De ene beschrijft het gebruik van het paleiscomplex door de eeuwen heen, de ander wordt een bloemlezing van teksten over het paleis, zoals verslagen van bezoekers en een inventaris uit de Franse tijd. "Het is een ambitieus project geworden", beaamt de oud-directeur.

App

Overigens ziet Ter Molen ook mogelijkheden om de informatie op een moderne manier aan te bieden. Een collega van Rosenborg Slot liet hem een app zien die voor het museum van het Deense koningshuis was ontwikkeld.

"Dan heb je op je telefoon alle informatie over de paleisvertrekken aangepast aan jouw voorkeur. Als je meer informatie wilt over de schilderijen, dan krijg je andere informatie dan als je alles wilt weten over wie er gewoond heeft. En als er een mooi kunstkabinet staat met laatjes, dan kun je op een knop drukken en zie je een filmpje van een conservator die het opent."

"Dat is fantastisch. Het ontwikkelt zich zo razendsnel, daar is in de komende jaren veel te doen", voorspelt Ter Molen. " Zo'n boek is dan wat zwaar om mee door het paleis te lopen."

STER reclame