NOS NieuwsAangepast

Optreden politici irriteert politiebond

De Nederlandse Politiebond verwijt politici symboolpolitiek. NPB-vicevoorzitter Jan Willem van de Pol zegt dat politici veel te snel reageren op beelden waarop is te zien hoe agenten geweld gebruiken, zonder te weten wat er zich precies heeft afgespeeld.

Vandaag verscheen opnieuw een filmpje waarop is te zien hoe een Rotterdamse agent geweld gebruikt tegen een arrestant. "We zien weer een filmpje, er zit geen begin aan, dat wordt rauw ingezet en we weten helemaal niet wat er van tevoren is gebeurd", zegt Van de Pol. Volgens de politiebond wordt gepast geweld gebruikt en krijgt de arrestant een corrigerende tik.

Vorige week dook een filmpje op waarop is te zien hoe een agente van het korps Rotterdam-Rijnmond een arrestant in het kruis schopt. Het Openbaar Ministerie besloot gisteren om haar niet te vervolgen. Volgens het OM heeft de agente goed en volgens de regels gehandeld, omdat de man zich onder meer daarvoor agressief had gedragen.

'Verhoudingen zoek'

De Rotterdamse gemeenteraad houdt morgen een spoeddebat naar aanleiding van de twee geweldsincidenten. Volgens Van de Pol zal het snelle oordelen van politici ervoor zorgen dat agenten minder snel een risicovolle aanhouding doen.

Ook vindt hij dat de verhoudingen zoek zijn. "Ik hoor die gemeenteraad van Rotterdam niet of nauwelijks over het feit dat jaarlijks duizend collega's van mij het slachtoffer worden van geweld. Dat staat niet eens meer op pagina drie van de regionale krant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl