De SP vindt dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties moet opkopen van zowel Noord- als Zuid-Europese landen. SP-leider Roemer zei in het Kamerdebat over de Europese top dat de ECB op die manier de werkgelegenheid kan bevorderen. Volgens hem heeft dat meer effect dan het Europese noodfonds. Landen in de problemen, zoals Cyprus, zouden ook door de ECB moeten worden gered.

Pleidooi

Door dat pleidooi kwam Roemer onder vuur te liggen van een groot deel van de Kamer. Veel partijen verweten Roemer dat hij op die manier veel macht geeft aan een Europees orgaan, dat niet democratisch wordt gecontroleerd. Ze benadrukten dat Roemer anders juist pleit voor terughoudendheid bij het belangrijk maken van Europa.

Roemer zei dat politici moeten oppassen in een "ongelooflijk tempo" allerlei veranderingen aan te brengen. Volgens hem lijken voorstellen om bijvoorbeeld een Europese president te benoemen er te worden doorgedrukt.

D66

D66 wil meer duidelijkheid van het kabinet over de toekomst van de Europese Unie. Pechtold zei dat Nederland in de discussie over Europa met premier Rutte steeds achter de feiten aanloopt.

"Hij kan hier wel a zeggen, maar in Europa is het steevast b, en tekenen we bij het kruisje," zei Pechold. Volgens hem zit de premier in een spagaat.

Brief

Het debat begon later, omdat de Kamer eerst een brief wilde over het standpunt van kabinet over voorstellen voor de toekomst van Europa van de Duitse minister van buitenlandse zaken Westerwelle.

STER reclame