NOS NieuwsAangepast

Meer kinkhoest onder zuigelingen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Het aantal baby's met kinkhoest is de eerste helft van dit jaar verdubbeld van 210 naar 430. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Twee zuigelingen zijn aan de ziekte overleden.

Het RIVM kreeg alleen al in de maand mei 1400 meldingen van kinkhoest. Dat is bijna vier keer zo veel als in mei vorig jaar. Vooral kinderen tussen 8 en 16 jaar krijgen de ziekte, maar ook volwassenen kunnen worden besmet.

Baby's worden standaard ingeënt tegen kinkhoest. De vaccinatie bestaat uit een serie prikken waarbij bescherming wordt opgebouwd. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor zuigelingen die nog niet volledig zijn gevaccineerd.

Piek

Volgens het RIVM is er elke 2 à 3 jaar een piek in het aantal kinkhoestgevallen. Dat komt doordat de kinkhoestbacterie zich in de loop van de tijd aanpast. Het vaccin geeft dan minder goede bescherming.

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen en zeer besmettelijk. De ziekte veroorzaakt hevige hoestbuien, het ophoesten van slijm en kan zelfs leiden tot zuurstoftekort in de hersenen.

Jaarlijks worden zo'n 250 jonge kinderen met de ziekte opgenomen in het ziekenhuis. Vooral volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt, zijn een besmettingsbron.

Vaccinatieprogramma

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad inmiddels om advies gevraagd over eventuele hervaccinatie van bepaalde groepen tegen de kinkhoest. Het advies komt waarschijnlijk voor het eind van het jaar.

Het RIVM pleit al jaren voor een uitbreiding van het vaccinatieprogramma. Hulpverleners in de zorg en ouders worden dan nogmaals ingeënt.

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Die veroorzaakt hevige hoestbuien en het ophoesten van slijm. Jaarlijks worden zo'n 250 jonge kinderen met de ziekte opgenomen in het ziekenhuis. Vooral volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt, zijn een besmettingsbron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl